NADÝMÁNÍ A JAK S NÍM BOJOVAT

-

Nadýmání nebo-li také nadměrná plynatost způsobuje pocit napětí a plnosti v břišní oblasti. Tento stav může být doplněn o bolest či říhání. Častou příčinou je nadměrné hromadění plynu ve střevech, které může vznikat na základě zpožděného vyprazdňování. Velká část případů nadýmání není nebezpečná a může být léčena volně dostupnými léky nebo změnami životosprávy. V některých případech se však nadýmání může stát chronickým problémem a právě v takové situaci je na místě navštívit lékaře. Obzvlášť, pokud u sebe zpozorujete opravdu silné bolesti, ztrátu chuti k jídlu, nevysvětlitelný úbytek hmotnosti nebo krev ve stolici. Lékař zabývající se diagnostikou a léčbou onemocnění zažívajícího traktu, tzv. gastroenterolog vás může odeslat na krevní testy či za pomoci vyšetřovací metody zvané endoskopie zjistit, proč se u vás tento druh problémů objevuje. Vzhledem ke stanovené diagnóze pak doporučí adekvátní léčbu, jejíž součástí může být správně zvolená medikace nebo doporučení vhodných dietních postupů.   

 

Příčiny nadýmání

V lidských střevech je vždy přítomna malá část vzduchu a plynů. Je to dáno tím, že část vzduchu spolykáme při příjímání potravy a určité množství plynu doprovází proces trávení a působení některých střevních bakterií. Někdy však může dojít k absorpci většího množství, které následně způsobí nafouklé břicho a plynatost. Taková absorpce vzniká, pokud při jídle spěcháme či mluvíme. Problémy také následují, když konzumujeme velké množství smažených jídel, polotovarů, bílého pečiva, výrobků obsahujících laktózu a sycených nápojů. Mezi další příčiny plynatosti patří zrychlený styl života, přemíra stresu, nedostatek pohybu nebo narušení střevní mikroflóry vlivem užívání antibiotik. Závažnější příčinou nadýmání může být potravinová intolerance. Vzniká nejčastěji v souvislosti s konzumací mléčných výrobků či potravin s obsahem lepku. V takových případech lékař stanoví adekvátní dietní omezení.

 

Příznaky nadýmání

Plynatost a nadýmání je nejčastěji doprovázeno těmito příznaky:

  • zvuky provázející proces trávení
  • napětí a bolest v břišní oblasti (tzv. nafouknutí břicha)
  • bušení srdce
  • vysoký krevní tlak

Není nic neobvyklého, pokud vylučovaný plyn doprovází mírný zápach. Je to dáno konzumací určitých druhů potravin. Těmi jsou např. potraviny živočišného původu, určité druhy zeleniny (zelí, kapusta, česnek atd.) nebo nápoje obsahující umělá sladidla. Silná pachová stopa však může provázet závažná onemocnění, proto vždy zpozorněte. Nejčastěji se jedná o Crohnovu nemoc a ulcerózní kolitidu.

 

Jak bojovat s nadýmáním

  • Laktáza: Jedná se o enzym, který katalyzuje štěpení mléčného cukru – laktózy – na jednoduché sacharidy D-glukózu a D-galaktózu. Nabízí řešení pro osoby, kterým nadýmání způsobuje právě intolerance laktózy. Ve formě tablet je volně dostupný v lékárnách.

 

  • Přípravky na bázi Simetikonu: Ty jsou založené na látce, která pomáhá regulovat nadměrnou plynatost tím, že napomáhá rozpadu bublinek střevních plynů a působí protipěnivě. Rozpadlé bublinky jsou poté snadněji vstřebatelné stěnou střev. Simetikon jako takový je velmi bezpečný, působí pouze ve střevech, nevstřebává se a nemá tak jiné účinky na organismus.

 

  • Probiotika: Dodají do trávicího ústrojí probiotické kmeny bakterií a napomáhají tak obnovit přirozené složení střevní mikroflóry. To může být narušeno po dlouhodobém užívání antibiotik nebo střevních onemocněních.

 

  • Aktivní uhlí: Má vysokou absorpční schopnost – váže na svůj povrch plyny a toxické látky ze zažívacího traktu. Působí příznivě při detoxikaci organismu a snižuje nadměrnou plynatost.

 

  • Čaje proti nadýmání: Při této přírodní léčbě doporučujeme vyzkoušet ty s obsahem meduňky, máty či fenyklu. Obsažené silice dokáží zmírnit i případné křeče, které nadýmání často doprovází.