KANDIDÓZA

-

Postihne-li nás onemocnění zvané kandidóza, jedná se o kvasinkovou infekci, kterou způsobuje přemnožení mikroorganismů z rodu Candida, ve velké většině případů se jedná o rod Candida albicans. Usídluje se nejčastěji na sliznicích, kůži, ale může zasáhnout i vnitřní orgány. Jejímu rozvoji v lidském těle napomáhá snížená imunita. Mezi další faktory podporující vznik řadíme nadměrné pocení, nošení vlhkého oblečení, špatnou hygienu, genetické zatížení, ale i např. dlouhodobé užívání antibiotik. Kandidóza může být vyvolána i na základě některých již přítomných onemocnění. Těmi mohou být různé formy dermatitidy (seboreická či atopická), lupénka, snížený počet bílých krvinek (neutropenie), obezita nebo cukrovka. Za nepříjemnou komplikaci považujeme dlouhodobé a opakující se chronické záněty, které přítomnost candidy vyvolává (nejčastěji se jedná o chronické záněty močového měchýře či ženských pohlavních orgánů).

 

Jaké jsou nejčastější projevy kandidózy?

Příznaky kandidózy závisí na postižené části těla. Může se jednat o:

  • opakující se záněty koutků úst
  • chronickou dermatitidu (mokvající a olupující se části kůže)
  • zánět vulvy a vaginy (projevující se svěděním a výtokem)
  • infekce v ústech (bílé povlaky na jazyku)
  • infekci v trávicím systému (projevující se zažívacími obtížemi, eventuálně pocitem na zvracení)
  • svědění konečníku

 

Léčba kandidózy a úprava jídelníčku

Léčba této nemoci musí být komplexní a v mnoha případech bývá i dlouhodobá. Nemoc jako taková se netýká pouze jednoho postiženého místa, ale velice často napadá celý organismus. Lékaři jako základ terapie nejčastěji předepisují užívání antimykotik, které hubí nežádoucí kvasinky. Zároveň se však doporučuje dodržovat přísnou dietu či ještě lépe- upravit současný životní styl. To zabrání nedodávání vhodných podmínek pro rozvoj a rozšíření nemoci.

Dieta při kandidóze by měla spočívat ve vyloučení jednoduchých cukrů a bílé mouky. Cílem je posílit imunitní systém a potlačit tvorbu a rozvoj zánětů v těle. Doporučujeme dále omezit příjem nasycených tuků živočišného původu (červené maso), medu, sladkých výrobků a nápojů. Naopak je vhodné zahrnout do jídelníčku produkty z celozrnných obilovin, nejrůznější druhy čerstvé zeleniny, adekvátní množství ovoce, ryby a některé doplňky stravy jako jsou probiotika, biotin, selen a vitamín C.

Užívání antimykotik a dieta jsou většinou dobrou volbou v boji s onemocněním, které kandidóza představuje. Je však nutné myslet také na dlouhodobé a kontinuální zvyšování imunity. Zde vám mohou velice pomoci např. kapky s obsahem Echinacey, nejrůznější enzymové preparáty nebo extrakt z grepových semen. Střevní mikroflóru a správné zažívání vám naopak zajistí jogurty s živou kulturou a probiotické nápoje.